Oliwy z oliwek

W ciągu kilku ostatnich lat oliwa z oliwek szturmem wdarła się do polskich kuchni. I nic dziwnego. Łagodny smak oraz właściwości zdrowotne czynią z niej chyba najpopularniejszy tłuszcz, idealny do sałatek, smażenia, sosów, a nawet do pieczywa. Jest źródłem nasyconych tłuszczy oraz kwasów omega-6 i omega-3, ale przede wszystkim jednonienasyconego kwasu oleinowego, który łagodzi stany zapalne i chroni przed astmą. Oliwa z oliwek to także bogate źródło witamin, utrzymujących układ krwionośny w zdrowiu oraz naturalna ochrona przed cukrzycą. Jej systematyczne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów, a zawarte w niej przeciwutleniaczom przeciwdziałają zmianom nowotworowym.
Na wyjątkowy smak oliwy z oliwek wpływ ma przede wszystkim odmiana szczepu drzewa oliwnego, z którego owoców jest tłoczona oraz jej świeżość. My proponujemy Państwu dwa szczepy: Leccino (łagodna w smaku) oraz Istrska belica (bardziej pikantna).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3