• dynia – odmiany Hokkaido, ok. 1-1,5 kg (jeśli używasz innej odmiany dyni, obierz ją przed gotowaniem)
  • cebula – 2 szt
  • ziemniaki – 4 szt
  • czosnek – 1 ząbek
  • kumin – mielony, szczypta
  • kolendra – mielona, szczypta
  • pasta curry – żółta, ok. 1 łyżki (do smaku)
  • sól – do smaku
  • oliwa – 2 łyżki
  • olej z pestek dyni – do podania

Do garnka o grubym dnie wlej oliwę. Zeszklij posiekaną cebulę o czosnek.

Dorzuć obrane i pokrojone ziemniaki oraz dynię (ze skórką, pokrojoną w dużą kostkę). Wszystkie składniki smaż kilka minut, zalej ok. 1/2 litra wody (tyle, by przykryła składniki).

Dodaj sól, pastę curry oraz pozostałe przyprawy. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy dynia jest miękka.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Jeśli w zupie pozostały małe kawałeczki skórki dyni, przetrzyj dodatkowo całość przez sito. Przed podaniem skrop zupę olejem z pestek dyni Zupę możesz także wzbogacić dodając do niej śmietankę.