- dynia – odmiany Hokkaido, ok. 1-1,5 kg (jeśli używasz innej odmiany dyni, obierz ją przed gotowaniem)
- cebula – 2 szt
- ziemniaki – 4 szt
- czosnek – 1 ząbek
- kumin – mielony, szczypta
- kolendra – mielona, szczypta
- pasta curry – żółta, ok. 1 łyżki (do smaku)
- sól – do smaku
- oliwa – 2 łyżki
- olej z pestek dyni – do podania
Najwyższej jakości produkty – słoweńskie specjały – znajdziesz w naszym sklepie
Do garnka o grubym dnie wlej oliwę. Zeszklij posiekaną cebulę o czosnek.
Dorzuć obrane i pokrojone ziemniaki oraz dynię (ze skórką, pokrojoną w dużą kostkę). Wszystkie składniki smaż kilka minut, zalej ok. 1/2 litra wody (tyle, by przykryła składniki).
Dodaj sól, pastę curry oraz pozostałe przyprawy. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy dynia jest miękka.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Jeśli w zupie pozostały małe kawałeczki skórki dyni, przetrzyj dodatkowo całość przez sito. Przed podaniem skrop zupę olejem z pestek dyni Zupę możesz także wzbogacić dodając do niej śmietankę.
