• 1 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli z ziołami + do posypania wierzchu
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1/3 szklanki oliwy + do posmarowania wierzchu

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj (najlepiej zrobić to mikserem zakończonym w „hak”). Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto (w razie konieczności podsyp je nieco mąką).

Ciasto w misce przykryj folią i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok.1-2mm, pokrój wg. uznania na kwadraty, wykrawaj kółka. Krakersy przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdy krakers posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oliwie, wierzch posyp solą smakową.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz aż ciasteczka będą zarumienione i chrupiące, ok. 8-10 minut.