- 1 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli z ziołami + do posypania wierzchu
- 1 szklanka letniej wody
- 1/3 szklanki oliwy + do posmarowania wierzchu
Najwyższej jakości produkty – słoweńskie specjały – znajdziesz w naszym sklepie
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj (najlepiej zrobić to mikserem zakończonym w „hak”). Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto (w razie konieczności podsyp je nieco mąką).
Ciasto w misce przykryj folią i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok.1-2mm, pokrój wg. uznania na kwadraty, wykrawaj kółka. Krakersy przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy krakers posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oliwie, wierzch posyp solą smakową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz aż ciasteczka będą zarumienione i chrupiące, ok. 8-10 minut.
