Wytwarzamy dwa produkty, które bardzo smakują Styryjczykom i maja na nich dobry wpływ: wino i olej z pestek dyni. Oczywiście nie bez przyczyny. Olej z pestek rośliny, której łacińska nazwa to Cucurbita pepo, nie służy wyłącznie doznaniom kulinarnym. Kilka kropli tego oleju sprawi, że zwykła sałatka stanie się wyjątkowa, a zimnym przekąskom i risotto nada wspaniały aromat. Olej z pestek dyni z fizjologicznego i żywieniowego punktu widzenia jest bardzo wartościowym produktem, ponieważ zawiera wiele niezbędnych aminokwasów, dużo witaminy E i selenu. Wykorzystywany jest w celu zapobiegania powszechnym problemom zdrowotnym i pomaga w ich leczeniu.

Niektóre fitosterole, substancje zawarte w oleju z pestek dyni, wykazały korzystne działanie na problemy z prostatą i w chorobach pęcherza oraz dróg moczowych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe we współpracy z innymi składnikami aktywnymi pozytywnie wpływają na metabolizm cholesterolu. Bardzo rzadki aminokwas kukurbityna, znajdujący się w oleju z pestek dyni, w łagodny i skuteczny sposób zwalcza pasożyty jelitowe. Wysoka zawartość witamin i minerałów w oleju z pestek dyni pomaga w odprowadzaniu wody i korzystnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia mięśnie i tkankę łączną oraz normalizuje metabolizm komórkowy. Należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość witaminy E w oleju. Hamuje ona proces starzenia się, a być może chroni przed chorobą wieńcową i rakiem.

Optymalna ochrona komórek jest podstawowym warunkiem dla jędrnej skóry i mocnych mięśni. Dlatego właśnie pyszny olej z pestek dyni możemy nazywać źródłem młodości, o ile regularnie korzystamy z jego dobrodziejstw.

M. Hellmiss, Olej z pestek dyni w medycynie naturalnej (Mavrica)