• 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g mąki z mielonych pestek dyni
  • Skórka otarta z cytryny/1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • Szczypta soli
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%

Najwyższej jakości produkty – słoweńskie specjały – znajdziesz w naszym sklepie


Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj „mąkę” z pestek dyni oraz skórkę z cytryny/wanilię i wymieszaj.
W drugiej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
Do żółtek dodawaj partiami ubite białka, delikatnie połącz.
Gotowe ciasto przelej na blaszkę o wymiarach ok. 25x30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 10 minut.
Gotowe ciasto delikatniej przełóż na bawełnianą ściereczkę, ostudź. Rozprowadź na wierzchu śmietankę, zwiń na kształt rolady. Przed podaniem schłódź w lodówce.