Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g tłustego twarogu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz
  • Olej z pestek dyni

Ze wszystkich składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (w razie konieczności dodaj odrobinę ciepłej wody). Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut, by ciasto „odpoczęło”.

Białą część pora drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
Twaróg rozgnieć widelcem, połącz ze śmietaną, porem, posiekaną natką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. (ok. 30 x 30 cm). Rozsmaruj na nim twarogowy farsz i zwiń jak roladę. Ułóż na lnianej ściereczce/gazie i szczelnie zwiń, brzegi zawiń sznurkiem.

Roladę (ze ściereczką) włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.

Ciepły štruklji odwiń ze ściereczki, pokrój na porcje. Przed podaniem skrop olejem z pestek dyni.