Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g tłustego twarogu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 por
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- Sól, pieprz
- Olej z pestek dyni
Najwyższej jakości produkty – słoweńskie specjały – znajdziesz w naszym sklepie
Ze wszystkich składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (w razie konieczności dodaj odrobinę ciepłej wody). Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut, by ciasto „odpoczęło”.
Białą część pora drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
Twaróg rozgnieć widelcem, połącz ze śmietaną, porem, posiekaną natką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. (ok. 30 x 30 cm). Rozsmaruj na nim twarogowy farsz i zwiń jak roladę. Ułóż na lnianej ściereczce/gazie i szczelnie zwiń, brzegi zawiń sznurkiem.
Roladę (ze ściereczką) włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
Ciepły štruklji odwiń ze ściereczki, pokrój na porcje. Przed podaniem skrop olejem z pestek dyni.
