. 125g mąki razowej
. 130 g nierafinowanego cukru
. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
. 1/2 łyżeczki soli morskiej
. 3 łyżeczki oliwy z oliwek
. 1 jajko
. 100g gorzkiej czekolady

Najwyższej jakości produkty – słoweńskie specjały – znajdziesz w naszym sklepie
Wymieszaj suche składniki. Dodaj oliwę z oliwek i jajko. Wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Jeśli masa jest nadal zbyt lepka, dodaj trochę oleju. Pokrój czekoladę na nieregularne kawałki i wymieszaj z ciastem. Uformuj ciasteczka o wielkości około 9 cm i grubości około 0,5 cm. Połóż je na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 175 °C przez 13 do 19 minut. Czas zależy od grubości ciasteczek. Po upieczeniu poczekaj aż ciasteczka ostygną i uzyskają odpowiednią kruchą konsystencję.
Ciasteczka smakują jeszcze lepiej podane z filiżanką kawy espresso. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni polecamy dodać mielony suszony rozmaryn i startą skórkę pomarańczy lub odrobinę mielonego czarnego pieprzu i gałki muszkatołowej, które wzbogacą smak.
Możesz jeść je bez wyrzutów sumienia, ponieważ składniki w nich zawarte, takie jak mąka razowa i cukier nierafinowany, nie podnoszą poziomu cukru we krwi. A ciemna czekolada zawiera więcej kakao i mniej cukru, dzięki czemu ciasteczka są nie tylko pyszne, ale i zdrowe!
